Untitled

Background information

1974, Jan Peter Stern, 5' x 5' x 5'

Jan Peter Stern worked with William Stockwell, the Mall's architect, in designing this work to relate to the size, scale, material and form of the surrounding space. Stern made a maquette and presented the final design to the Los Angeles City Municipal Arts Commission for approval. The sculpture, constructed of highly polished stainless steel, was described by Stern "as an open cube, representing the universe and symbolizing the totality of the world." Poised atop the South Mall's lower level fountain, it presents a variety of elegant geometric patterns when seen from various points along the surrounding stairways and balconies. A second untitled work designed by Stern is encased within the erector set construction of city landmarks outside the entrance of the Children's Museum. An upscale restaurant was planned where the museum is now located. Stern's work was designed and installed in a place to be enjoyed by restaurant patrons sitting by the window at the front of the building.


The text has been provided courtesy of Michael Several, Los Angeles, August 1997.

Back to Los Angeles Civic Center.